back to top
Saturday, Decembar 7, 2024

HAPPY HONEY: Domaći med sa ambalažom iz Srbije na policama supermarketa u Norveškoj

Ambalaža

U kompleksnom poduhvatu izgradnje novog brenda za norveške potrošače koji dolazi iz Srbije, učestvovali su norveški dizajneri i stručnjaci za ambalažu, domaća preduzeća u kojima se ambalaža proizvodi, domaći proizvodi pogon za pakovanje meda iz Kragujevca i istaknuti pčelari sa najkvalitetnijim bagremovim medom prve klase.

Srbija je zemlja meda sa godišnjim izvozom koji uglavnom prevazilazi 10 miliona dolara, čime smo jedan od lidera u regionu. Zbog netaknute prirode i velikog broja košnica po glavi stanovnika naš med je sve traženiji u Evropi i svetu. Posebno interesovanje postoji za bagremovim medom, koji se vrca u maju mesecu, a blagog je ukusa i tečne strukture.

Do skoro je oko 90% srpskog meda izvoženo u rinfuznim buradima, pa su pojedini evropski pakeri mešali srpski med sa jeftinim i nekvalitetnim kineskim kako bi postigli što konkurentniju cenu. Međutim, ovakve radnje nisu naišle na odobrenje potrošača u nekim delovima Evrope. U Norveškoj su potrošači zahtevali da im se omogući da kupuju prirodan med visokog kvaliteta sa evropskog podneblja, zapakovan u ambalažu u kojoj su Norvežani navikli da kupuju tečne medove.

Vodeći se tim zahtevima norveških potrošača nastao je srpsko-norveški brend meda “Honning AS” koji se posle dve godine na tržištu probio do polica skoro 700 supermarketa i za kratko vreme zauzeo drugu poziciju po prodaji u svojoj kategoriji. Ono što je najznačajnije za domaću prehrambenu industriju i industriju ambalaže jeste da je “Serbia” kao oznaka geografskog porekla, a i kvaliteta posebno, istaknuta na prednjoj strani specijalno dizajniranih bočica i time otvorila vrata za poboljšanja imidža naše poljoprivrede i zemlje u celini.

U kompleksnom poduhvatu izgradnje novog brenda za norveške potrošače koji dolazi iz Srbije, učestvovali su norveški dizajneri i stručnjaci za ambalažu, domaća preduzeća u kojima se ambalaža proizvodi, domaći proizvodi pogon za pakovanje meda iz Kragujevca i istaknuti pčelari sa najkvalitetnijim bagremovim medom prve klase.

Sinergijom svih strana u ovom poduhvatu, kreiran je proizvod namenjen norveškim potrošačima starosnog doba od 30 do 60 godina kojim dominira kraljevsko crvena boja etikete kao kontrast providno-zelenkastom bagremovom medu. Ovaj med je spakovan u PET bočice sa specijalnim dozerima kojima se omogućava najbolje iskustvo konzumiranja tečnog meda koje se u Norveškoj sastoji od korišćenja meda kao prirodnog zaslađivača prelivenog preko različitih jela. Na ovaj način se potrošači ne mogu isprljati, kao što je to slučaj kada je tečni med pakuje u teglama. Ova ambalaža se reciklira, pa je tim putem dat doprinos i čuvanju životne sredine.

Autor: Darko Mandić

Osnivač Foodscale Hub-a koji pomaže domaćim prehrambenim brendovima da se pozicioniraju na zapadnoevroskim i tržištu SAD

Najnoviji članci